Wanneer je een nieuwbouwwoning laat bouwen is het het makkelijkste om een gashaard aan te laten leggen, mits er een gasaansluiting is natuurlijk. Deze, over het algemeen, afgesloten haarden zijn gemakkelijk te plaatsen en geven minder warmte af dan een houthaard. Daarnaast zijn de gashaarden gemakkelijk te bedienen en kun je er meerder in je huis plaatsen. Je hebt alleen wel een gasaansluiting nodig en dat gaat wel een uitdaging worden wanneer we gasloos gaan bouwen in de toekomst.

Een houthaard is toch net even een ander verhaal, toen we de showroom binnenstapte dachten we ook echt….waar zijn we aan begonnen. De architect heeft ons in een vroeg stadium al gerustgesteld dat een houthaard echt wel mogelijk zou zijn, maar deze dame was duidelijk anti nieuwbouw in combinatie met een warmte terugwinsysteem + een houthaard. Wij willen weer iets hoor…. Het zit namelijk zo dat wanneer je een warmte terugwinsysteem in je huis laat bouwen, dat je door middel van een haard je woning te warm gaat stoken. Dan gaat het hele systeem in de war. Je haard mag maar een maximaal van 11kw stookcapaciteit hebben en dus ben je beperkt in je keuze. We kunnen nog kiezen voor een warmteterugwinsysteem of voor natuurlijke ventilatie en waarschijnlijk gaan we voor de laatste optie.

We gaan voor een grote brede houtgestookte haard en het liefst plaatsten we deze op de grond, wat natuurlijk weer prijziger is, maar wel mooier :). Dan is het ook nog belangrijk dat de haard afgesloten kan worden en dat kan tegenwoordig door een ingebouwde gasplaat die je kan laten zakken. Super strak en ook handig voor kids en/of huisdieren die er rondlopen. Die kunnen er zom met geen mogelijkheid bij. Ook zal de architect het rookkanaal (lees de breedte van de schoorsteen) hierop aan moeten passen. Standaard is dat 200cm, maar wanneer je een grotere haard wil, wordt dit ook groter en moet je daar dus ook rekening mee houden in de tekeningen. Jaja hier spreekt een expert :). 

Wij gaan nu voor een houthaard met alleen een frontpaneel. De glazen deur kunnen we handmatig naar boven schuiven. Kosten, ongeveer 5000 euro, waarschijnlijk gaat het het merk STUV worden en dan type 21. Mijn twijfel zit nog in het design van de haard, stiekem ben ik verliefd geworden op de Metalfire haard, dat ik dit ooit nog ging zeggen, en die heeft zo’n super mooi gietijzeren design, linkje staat ook op mijn Pinterest pagina. Kijk en oordeel zelf :).