Aannemer

Wie gaat je huis bouwen? En hoe zorg je ervoor dat je een goede betrouwbare partij te pakken hebt? Wanneer schakel je een aannemer in? 

Toen we ons huis, nou ja…onze droomplek hebben gekocht zijn we gaan praten met verschillende aannemers. Ook tijdens onze tweede bezichtiging hebben we een aannemer meegenomen, zodat we ook vanuit die hoek een advies kregen over wat we met de woning zouden moeten gaan doen en waar we dan ongeveer aan zouden moeten gaan denken qua kosten. 

Uiteindelijk bleek, na een asbestonderzoek en het advies van de aannemer, dat het voor ons beter zou zijn om opnieuw te beginnen. Dus, nieuwbouw, dure bouwgrond dus. Voor een aannemer natuurlijk ook lekkerder, voor ons vooral een eerste schrikreactie, maar uiteindelijk zijn wij overtuigd en hebben we die knoop doorgehakt. Vervolgens zijn we naar een architect op zoek gegaan, maar eigenwijs als wij (ik :)) zijn zijn we toch met een aantal aannemers gaan praten. Achteraf bleek dat dit pas in een later stadium nodig zou zijn, maar ik was bang dat het zo ontzettend druk was, dat we daardoor al vertraging zouden oplopen. Dit bleek achteraf dus niet nodig. 

Nadat we druk in de weer zijn gegaan met de tekeningen van ons huis, samen met onze architect, kwamen we in de definitieve ontwerpfase op het punt waarop we een shortlist van aannemers die wij graag wilde betrekken en een shortlist van de architect. 

Waar hebben wij op gelet? 

  • Regionale aannemer, belangrijk i.v.m. reiskosten, maar ook betrouwbaarheid 
    • Referenties opgevraagd
    • Verschillende opgeleverde huizen bekeken
  • Grootte van het bedrijf
    • Een kleinere aannemer heeft minder overheadkosten, kijk wel goed of ze niet met te veel onderaannemers werken. 
    • Snel schakelen en direct contact
  • Klik met architect
    • Aangezien onze architect de bouw ook gaat begeleiden moet hij er ook een goed gevoel bij hebben. Hij heeft meetings met de verschillende partijen ingepland om een goed beeld te krijgen bij de bedrijven. 

De shortlist is gemaakt en vervolgens gaan er een aantal aannemers een eerste kostenraming maken. Wij hebben hier 3 aannemers voor uitgekozen, je kan namelijk niet iedereen laten rekenen. Dat kost deze bedrijven veel tijd en dus geld, maar je wil wel een goed vergelijk hebben. 3 Is in ons geval dus voldoende. Wanneer de bestekfase is afgerond kunnen ze een definitieve kostenraming maken en kun je vervolgens ook de keuze voor het bouwbedrijf maken. 

Vervolgens ga je het bouwproces is. De architect zal in de voorbereidende fase regelmatig contact hebben met het bouwbedrijf. De bouw wordt bij ons begeleid door een projectbegeleider vanuit de architect. Hij zal bij we de wekelijkse bouwvergaderingen zijn en hiervan verslag uitbrengen. Je kan er ook voor kiezen om hier zelf bij aan te schuiven, scheelt een hoop geld, maar dan moet je wel wekelijks hierbij aan kunnen sluiten en de aannemer aan kunnen sturen. 

De aannemer zorgt vervolgens voor de complete bouw en oplevering van het huis volgens het definitieve bestek. Er is een bestekboek waar de aannemer aan moet voldoen en dit is ontzettend uitgebreid. Hierin staan de afspraken die je met elkaar maakt. 

Denk hierbij aan: 

  • Algemene projectgegevens
  • Voor het werk geldende voorwaarden 
    • Betalingen
    • Verzekeringen
    • Meer/minderwerk
  • Grondwerk
  • Riolering
  • Sanitair
  • Enzovoorts

Het bestekboek is in ons geval door de architect opgesteld. De architect en de aannemer moeten samen met ons in overeenstemming komen, zodat we elkaar kunnen aanspreken op de afspraken die gemaakt zijn. 

Dan gaat de bouw van start, de aannemer heeft samen met de bouw/projectbegeleider wekelijks een afspraak en wij worden op de hoogte gehouden. Ook externe partijen worden door hen aangestuurd, natuurlijk lijkt dit kostbaarder en zou je zeggen dat je dit beter zelf kan doen, maar de ervaring leert (echt) dat dit veel efficiënter is, niemand kan naar elkaar wijzen, zij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de planning en oplevering. 

De bouw gaat gestaag vorderen en de buitenkant zal snel gaan, schrik niet van de fundering en de ruimtes, deze lijken heel klein en je gaat in paniek raken….je zou het niet zeggen, maar zo ben ik :), maar het komt echt goed. Wanneer de buitenkant af is gaan we binnen aan de slag en dat gaat ontzettend lang duren. Maar goed, het is je droomhuis en daar moet je wat tijd (en heel veel geld dus ) voor over hebben. 

Ik denk dat het goed is om zo af en toe eens met een zak worstenbroodjes of een krat bier langs te gaan om vrijdagmiddag, mocht je nog eens iets voor elkaar willen krijgen of op het laatste moment willen wijzigen, dan kom je daar iets makkelijker mee weg … tipje 🙂

Een aannemer kun je dus inschakelen voor het minimaal aantal werkzaamheden, maar ook de full package. Ik denk dat het goed is om zoveel mogelijk bij een partij neer te leggen, dat scheelt een hoop discussie achteraf en dus ook tijd. 

Succes met je keuze 🙂