Architect
Hoe kies ik nu de juiste architect?
Wanneer heb je een architect nodig en wat komt daar allemaal bij kijken? En nog belangrijker; hoe vind je een architect die past bij jouw wensen en budget.
Er is ontzettend veel aanbod en doordat je niet jaarlijks een huis bouwt is het ook echt lastig om door de bomen het bos te zien. Wat ik kan vertellen hoe wij het hebben aangepakt.
Bouwen of verbouwen
Allereerst hebben we een goede afweging gemaakt, samen met een aannemer wat we met het huis wilde doen. Bouwen of verbouwen. Je kan natuurlijk ook met een architect een traject voor verbouwen in slaan, maar in ons geval bleek dit al snel niet haalbaar. Een huis moet tegenwoordig aan ontzettend veel eisen voldoen, energieneutraal bijna, waardoor het onhaalbaar bleek of bijna niet voordeliger om het huis te verbouwen. Mocht het huis nu ontzettend veel mooie authentieke elementen bevatten, dan zou dit nog het overwegen waard zijn, maar dat was bij ons niet het geval.
Budget
Vervolgens zijn we in ons eigen netwerk gaan oriƫnteren op architecten, we zijn huizen gaan bekijken (van de buitenkant natuurlijk) in de buurt en hebben ook in woonbladen en Pinterest gezocht naar huizen die wij mooi vonden. Vervolgens de architect erbij gezocht en daar hebben we een shortlist van gemaakt. Uiteindelijk hebben we met 3 architecten gesproken. Dat is zeker de moeite waard omdat je uit deze gesprekken ook super veel haalt over bijvoorbeeld de werkwijze van een architect, het tijdspad en ook moet je natuurlijk een persoonlijke klik voelen, tenminste dat vinden wij erg belangrijk.
Er zijn ook partijen die met standaard tekeningen werken, dit is een mooie betaalbare optie voor een wat minder groot budget. Je kan dan kiezen uit een aantal ontwerpen en kan deze helemaal naar jouw wens invullen. Je krijgt dan een kant en klaar pakket wat je met de aannemer kan gaan uitvoeren. Het is efficiƫnt, je voldoet aan de laatste energie/bouwnormen en het werkt snel.
Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een architect waarvan wij de ontwerpen echt heel erg mooi vinden. Ik realiseer me dat dat echt niet voor iedereen is weggelegd, maar ik wil wel graag delen wat je als voordeel uit deze werkwijze kan halen.
Regelmatig afspraken
De eerste afspraak stond vooral in het teken van kennismaking, we hebben verteld wat onze wensen zijn, hoe onze gezinssituatie er nu uitziet en hoe wij onze toekomst voor ons zien. Daarnaast hebben we ook de locatie besproken. Om een eerste gevoel te krijgen bij de planning heeft hij heel duidelijk aangegeven dat we voor een project als dit echt de tijd moeten nemen. Nu was dat wel even slikken, want hij gaf aan dat we sowieso aan 1,5 jaar moesten denken. Dat viel ons tegen, maar achteraf zijn we er echt blij mee. Je bent met een van de grootste projecten uit je leven bezig en dat wil je goed doen.
Vervolgens is de architect naar de locatie geweest, heeft hij de omgeving bekeken en heeft op basis van deze informatie een eerste ontwerp geschetst.
Een aantal weken laten, er zat ongeveer 4 weken tussen deze afspraken, kregen wij het eerste ontwerp gepresenteerd. Ontzettend spannend, maar dit was echt al heel erg dicht in de buurt van wat wij voor ogen hadden. Dat is toch wel echt vakmanschap. Vervolgens zijn we vooral met de binnenkant aan de slag gegaan. We hebben hiervoor een pakket van eisen opgesteld. Dit zijn de ruimtes en wensen die je hebt voor in het huis. Wij hebben bijvoorbeeld aangegeven dat we een werkkamer op de begane grond wilde hebben en een open keuken met zicht op de tuin. Daarnaast willen we dat we woonkamer zowel zicht op de voorkant als achterkant heeft. Ook het aantal slaapkamers hebben we aangegeven, wasruimtes en sanitaire voorzieningen. Vervolgens heeft de architect ook een ontwerp van de binnenkant opgeleverd.
Vervolgens hebben we 2 wekelijks een afspraak gepland waarin we continue aan de tekeningen hebben gewerkt en ook opdrachten mee naar huis hebben gekregen. Het prettige hieraan is is dat de architect je echt meeneemt in de totale ontwikkeling van het huis. Iets waar je echt de tijd voor moet nemen al zeg ik het zelf.
Planning
De architect zorgt voor de planning van alle werkzaamheden die je moet gaan uitvoeren in de voorbereiding van de bouw. Denk aan vergunningen, betrekken constructeurs, aanvraag offertes bij aannemers. Dit zorgt ervoor dat je op tijd al je keuzes kan maken. Wat je veel terug hoort is dat er onder druk veel keuzes moeten gemaakt moeten worden voor de nieuwbouw van een huis. Dat is zeker zo, maar in ons traject hebben we er bewust voor gekozen om hier langer de tijd voor te nemen. Natuurlijk hebben we een deadline, maar wanneer je zelf bouwt heb je wel meer inspraak in de tijdlijn. We worden tijdens iedere afspraak op de hoogte gehouden van de planning en dat geeft een goed gevoel, het gevoel dat alles onder controle is. De architect heeft dit al ontzettend vaak gedaan, wij niet en dat is expertise die je echt wil hebben in dit traject.
Bouwbegeleiding
Je kan ervoor kiezen om de architect ook de bouw mee te laten begeleiden. Wij hebben hiervoor gekozen omdat onze architect exact weet welke materialen hij wil gebruiken in de bouw van de woning, maar ook de aannemer inhoudelijk beter kan aansturen. Dit is natuurlijk ook weer een kostenpost, maar ook hier kan ik zeggen dat dit ook een hoop tijd en geld gaat opleveren.
Sparringpartner met externe partijen
De architect heeft een netwerk van professionals waar hij regelmatig mee werkt. Hier kan je gebruik van maken, hoeft niet. Onze architect is hier ontzettend flexibel in. Hij heeft zelf aannemers aangeschreven, maar heeft hierin ook onze voorkeur meegenomen. Daarnaast neemt onze architect ook contact op met onze tuinarchitect. We hebben een veranda aan ons huis laten tekenen, het is mooi wanneer dit ook helemaal klopt met het tuinontwerp en dat de terrassen ook op de juiste plaats komen. Hierover nemen beide partijen contact op en dat werkt natuurlijk super fijn. Wanneer dit niet in je budget past kan een architect je hier ook prima bij helpen. Belangrijk is dat je een eigen programma van eisen maakt voor zowel huis als tuin en dit op elkaar af kan stemmen.
Hoe je dus kiest voor een architect heeft echt te maken met budget, klik en tijd. Wat ik zou adviseren is dat je van te voren een duidelijke begroting gaat maken. Zo kun je ook inschatten of een architect in je budget past. Er is altijd wel een oplossing te vinden voor ieder budget. Het hangt er dan meer vanaf wat je zelf kan en wil doen om tot een volledig plan te komen.