Bouwbegeleiding

Bouwbegeleiding kun je zelf doen of je kan er iemand voor inhuren. Nu is het, normaal gesproken, zo dat je niet jaarlijks een huis gaat bouwen, dus is het verstandig om een specialist mee te laten kijken. De bouwbegeleider ziet er op toe dat er netjes gewerkt wordt en controleert of de werkzaamheden volgens bestek en tekeningen uitgevoerd wordt. Daarnaast begeleidt de bouwbegeleider het contact tussen architect en aannemer.

Tijdens de bouw van jullie huis zijn er wekelijks of met regelmaat bouwvergaderingen. Hierin zit de bouwbegeleider met de aannemer samen voor het doornemen van de voortgang van de bouw. Dit stuk kun je natuurlijk zelf doen, maar besef je wel dat je dan je aannemer moet kunnen aansturen op technisch vlak. Denk ook aan het gebruik van de juiste bouwmaterialen, afwerkstaat en planning. Doordat dit een zakelijke samenwerking is kunnen zij elkaar ook aanspreken op elkaars werkzaamheden wat het proces kan versnellen.

Een bouwbegeleider heeft verstand van onder andere bouwtekeningen, constructieberekeningen en omgevingsvergunningen. De kosten van een bouwbegeleider lopen flink uiteen, maar na wat research denk ik dat je op zo’n 40-80 euro per uur uit gaat komen. Een bouwbegeleider schakel je in wanneer de tekeningen definitief zijn en je met aannemers om tafel gaat voor de kostenberaming. Je kan een bouwbegeleider voor zowel nieuwbouw als verbouw inschakelen. Afhankelijk van de grootte van je project is het wel of niet verstandig om een bouwbegeleider in te schakelen.