Ben je op zoek naar een interieurstijl waar eenvoud, natuurlijke kleuren en elementen en functionaliteit voorop staan? Dan is de wabi sabi stijl iets voor jou! Wabi sabi is een interieurstijl waar veel mag en weinig moet. Niets hoeft perfect te zijn, imperfectie wordt juist omarmd. Het is een stijl die rust en harmonie uitstraalt, en die past binnen iedere ruimte in een huis.

Waar staat wabi sabi voor

Wabi Sabi is Japans. Wabi betekent ‘eenvoud en bescheidenheid’. Sabi staat voor ‘het vinden van schoonheid in vergankelijkheid en verandering’. Samen betekenen de woorden het omarmen van imperfectie en het vinden van schoonheid in het onvolmaakte.
Hoewel wabi Sabi Japans is, mag je de stijl niet verwarren met Japandi. In de Japandi stijl wordt de elegante eenvoud van Scandinavisch minimalisme gecombineerd met de verfijning en de functionaliteit van het Japanse design. Hierbij ontstaat een mix van natuurlijke materialen, kalme esthetiek en strakke lijnen. Wabi sabi legt juist de nadruk op organische vormen, ruwe texturen en de natuurlijke staat van de dingen.

Met een wabi sabi interieur leef je in het nu, leef je in de perfectie van de imperfectie, en geniet je van het moment. Het is meer dan een interieurstijl, het is een levensfilosofie.

De meubelen in wabi sabi

Wabi sabi is geen trendgevoelige interieurstijl. Meubelen hoeven niet nieuw te zijn, en je mag er best aan af zien dat ze al een leven achter zich hebben. Je vindt deze meubelen bij bijvoorbeeld de kringloop of een rommelmarkt, bij je grootouders op zolder of je gebruikt meubelen uit je vorige interieur. Een krasje of deukje is niet erg, die horen bij het verhaal dat het meubel vertelt. Ze hoeven ook niet perfect te zijn. Dat maakt wabi sabi ook tot een heel duurzame stijl. Kies voor meubelen van natuurlijke materialen zoals hout, rotan of bamboe, in een natuurlijke kleur.

De materialen van wabi sabi

Dit interieur is gebaseerd op natuurlijke materialen. Houten meubelen, linnen gordijnen, katoenen kussentjes, een houten vloer. Heb je een stenen muur? Werk dit dan niet weg, het ruwe, onbewerkte materiaal mag gezien worden en voegt een extra element toe aan het wabi sabi interieur. Hergebruik oude deuren. Zijn de plafond- of muurbalken zichtbaar? Laat deze dan ook zichtbaar en werk ze niet weg en schilder ze niet in een andere kleur.

De kleuren van een wabi sabi interieur

Het kleurenpalet van een wabi sabi interieur bestaat uit aardse, natuurlijke tinten. Beige, zand, grijs en wit, maar ook zachte pasteltinten kunnen prima in een wabi sabi inrichting. Het zijn kleuren die rust en harmonie brengen, en het natuurlijke van de woonstijl benadrukken. Voor de grotere vlakken kies je lichte tinten, de kleur van de gordijnen kiezen doe je op basis van deze tint. Vervolgens ga je verder naar de meubelen en accessoires. Deze mogen hier en daar best een iets donkerdere tint hebben om wat extra contrast aan te brengen.

Om extra (kleur)accenten te geven kun je kiezen voor (droog)bloemen of een paar groene planten in de ruimte. Daarbij maakt het soort plant niet uit. Kijk wel goed naar waar je de planten neer zet in combinatie met de omstandigheden waarin de plant zich goed voelt. Sommige planten hebben bijvoorbeeld meer licht nodig dan andere, of doen het beter in een vochtige, koelere ruimte.