C:\Users\mail\OneDrive\Pictures\DB Online Marketing Afbeeldingen\2192-droomhuis24-welke-boormachine-heb-je-nodig-voor-jouw-klus.jpg

Wil je een nieuwe boormachine kopen, maar weet je niet welk type je nodig hebt? Kijk dan goed naar de klus die je wilt uitvoeren. Zodra je weet met welke materialen je gaat werken en wat de machine precies moet doen, kun je heel gemakkelijk een boormachine uitzoeken die hier perfect bij past. Lees meer over de verschillende soorten boormachines in het onderstaande artikel.

Schroefmachine

Als je geen fanatieke klusser bent en enkel wat meubels in elkaar wilt zetten, is een eenvoudige schroefmachine soms al voldoende. Met schroefmachines kun je alleen schroeven, dus niet boren. Toch vallen ze meestal onder de categorie boormachines. Een accuschroefmachine (ook wel accuschroevendraaier genoemd) is compact, draadloos en licht van gewicht. Het werkt een stuk sneller dan een gewone schroevendraaier. Voor de zwaardere schroefklussen zijn er accu slagschroevendraaiers te koop. Deze hebben een sterke rotatiekracht en zijn krachtiger dan de standaard schroefmachine.

Schroefboormachine

De schroefboormachine is een echte klassieker voor in de gereedschapskist. Met deze handige machine kun je zowel schroeven als boren in hout, kunststof en metaal. Het is geschikt voor allerlei huishoudelijke klusjes. De meeste schroefboormachines zijn draadloos en worden ook wel accuboormachines genoemd. 

Klopboormachine

Zodra je in hardere materialen gaat schroeven en boren, heb je een klopboormachine nodig. Het is erg vergelijkbaar met een standaard boormachine, maar dan met een klopfunctie. Door deze functie draait de boor rond én beweegt het op en neer. Dit maakt het mogelijk om te boren door stenen, tegels en bakstenen. Ook klopboormachines zijn verkrijgbaar met accu of op netstroom.

Boorhamer

Hoewel klopboormachines erg krachtig zijn, kun je er niet mee in beton boren. Hiervoor heb je een sterke boorhamer nodig. Dit type is voorzien van een speciale boorkop die ervoor zorgt dat de boren goed vast blijven zitten. Dat is wel zo fijn als je in zo’n steenhard materiaal boort. Let wel op: door zijn power is het beter om de boorhamer niet te gebruiken bij te zachte materialen. Hiermee kun je het materiaal namelijk snel beschadigen.

Kolomboormachine

Een kolomboormachine houd je niet vast in je hand, maar bevestig je op een werkbank. Het is daarom geen must-have voor de standaard thuisklusser. Als je wel regelmatig klust, kan het een mooie toevoeging zijn aan je werkplaats. De kolomboormachine is erg geschikt voor secuur boorwerk. Je kunt er nauwkeurig gaten mee boren in een rechte lijn en met exact dezelfde diepte.

Welke boormachine past het beste bij jouw klusprojecten?