Wanneer je je badkamer gaat verbouwen of in je nieuwe huis gaat laten plaatsen wil je natuurlijk precies weten wat je wil. Daarom is het belangrijk om te beginnen met het maken van een wensenlijst. Je kan altijd zaken schrappen, dus zet er alles op wat je graag in de badkamer zou willen hebben. Denk hierbij aan de meest simpele dingen zoals een bad, dubbele wasbak, inloopdouche, (apart) toilet en ga zo maar door.

Wanneer je je lijst compleet hebt ga je een indeling maken. Dit kun je natuurlijk ook laten doen. Wanneer je dit laat doen kan je ervoor kiezen om dit bij een sanitairwinkel te laten doen of bij een binnenhuisarchitect. Wanneer je project groter is, dus met meerdere ruimtes, zou ik voor een interieurarchitect gaan. Zo hou je alles lekker centraal. Maar mocht je alleen de badkamer aanpakken dan zou ik dit gewoon bij de sanitairwinkel houden. Zij kunnen eventueel ook een 3d tekening voor je maken wat je helpt de ruimte wat beter in te schatten.

En dan het ontwerp. Maak of laat verschillende indelingen maken. Zo krijg je een goed beeld van wat je allemaal met de ruimte kan doen. Vaak duurt het even voordat je de ideale indeling hebt. Denk er ook aan met wie je de badkamer allemaal gebruikt, is dat in de ochtend allemaal tegelijk (veel ruimte nodig bij de spiegel en goede doorloop naar de douche) en maak dan ook de keuze of je ruimtes apart zou willen hebben. Een apart toilet kan heel fijn zijn wanneer je de badkamer met z’n 5en moet delen.

De indeling is klaar, dan ga je het sanitair uitzoeken. De keuze is enorm, dus ook hiervoor geldt, ori├źnteer je goed en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Maar (of laat) een moodboard met kleuren van het sanitair, de muur en de vloer, zodat je dit mooi af kan stemmen met de accessoires.

Dan het moment van de aankoop, neem iemand mee die goed kan onderhandelen en sluit de deal. Houdt met het sanitair rekening met flinke levertijden, maar ook de drukke agenda van de installateur.

Al met al zijn er dus verschillende mogelijkheden voor het inrichten van je badkamer. Mocht je voor budget gaan, denk dan ook eens aan Ikea, zij hebben ook mooie betaalbare spullen, je moet alleen wel een beetje handig zijn ­čśů.