Nee joh, die hebben wij toch niet nodig….

Een hovenier kan onze tuin toch ook prima tekenen? 

Veels te duur….toch?

Ik zie de meerwaarde niet, vertel…

Allerlei gedachten die bij mij opkwamen zodra Mark aankwam met een tuinarchitect. Wanneer je een huis gaat bouwen wil je ook dat je tuin hier volledig bij aansluit. Een kostenpost die echt vaak vergeten wordt, maar totaal uit de hand kan lopen. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je bij een bestaande woning al een tuin hebt liggen en wanneer je nieuw gaat bouwen een leeg kavel bezit. Dat is nogal een verschil. Nu staat er bij ons natuurlijk een huis op het kavel, maar willen wij de tuin toch wel echt aanpakken, wellicht met het behoud van een aantal planten, maar aangezien er een aantal dennebomen in staan die het zonlicht volledig wegnemen hebben we besloten dit goed aan te pakken.

Maar goed, zoals je hierboven al las, waarom dan een tuinarchitect? Ik was vooral bang dat dit ontzettend veel geld zou gaan kosten, nu zijn de kosten van het maken van een ontwerp nog wel te overzien, maar de aanleg van de tuin die kan flink uit de hand gaan lopen. Neem hier dus echt een flinke hap voor uit je budget, want je wil niet bezuinigen op je tuin, de plek waar je na deze coronacrisis meer dat ooit te vinden bent, tenminste dat geldt voor ons wel.

Voorbeeld tuinontwerp Martin Veldkamp

De reden dat wij voor een tuinarchitect hebben gekozen komt eigenlijk overeen met de keuze van een architect en ook een binnenhuisarchitect. We willen een ontwerp wat aansluit op onze wensen en het totaalplaatje moet kloppen.

Voordelen

  • Ervaring met soortgelijke projecten
  • Ontzorgen van het complete ontwerp en uitvoerende proces
  • Ontwerp waarbij aan alle wensen voldaan wordt en waarin je verrast wordt (aan sommige dingen denk je nu eenmal zelf niet)
  • Meerwaarde woning

Nadelen

  • Kosten, je zit al snel op 100euro per m2
  • Kosten van de uitvoerende werkzaamheden worden voorgesteld door eigen hoveniers, hogere kosten. Wanneer jouw tuinarchitect niet uit de buurt komt, kan het gebeuren dat je dus een hovenier uit de buurt moet gaan inschakelen om de tuin aan te gaan leggen.

Zoals je ziet kan ik niet heel veel nadelen benoemen, maar zijn het vooral kosten. Uiteraard zijn er verschillende manieren te verzinnen om kosten te besparen. Je kan de tekening namelijk laten maken door een tuinarchitect en de uitvoerende werkzaamheden door een lokale hovenier laten doen. Daarnaast kan je natuurijk ook zelf aan de slag met een groot tekenvel, maar dat geldt voor alle ontwerpzaken die met je huis te maken hebben.

Conclusie: Wil je ontzorgd worden en heb je voldoende budget vrij gemaakt voor jouw droomtuin, dan zou ik zeker voor een tuinarchitect kiezen. Je tuin is bijna net zo belangrijk als de indeling en inrichting van je huis, dus waarom zou je hier dan op besparen. Mocht je iets minder ruim in je budget zitten of het leuk vinden om je tuin zelf te ontwerpen, ga dan om tafel met een hovenier.