Wanneer je een huis gaat bouwen of je huis gaat verduurzamen kom je altijd uit op het klimaatsysteem van je huis. Waar doe je goed aan? En wat is de juiste investering? Ik heb een aantal feiten voor je op een rij gezet.

Wat zijn de voordelen- en nadelen van beide systemen?

Een aardwarmtepomp onttrekt zijn warmte vanuit de aardbodem, de naam zegt het al. Deze warmte wordt vervolgens omgezet naar bruikbare warmte voor ins huis waar je je huis, maar ook je water mee kan verwarmen. De aardwarmtepomp is de duurste variant van de twee, maar wel de meest duurzame aangezien je gebruikt maakt van je eigen bron. Daarnaast heb je een constante aanvoer van aardwarmte die continue aangevuld moet worden, zodat je op de juiste temperatuur komt.

De luchtwarmtepomp onttrekt lucht vanuit buiten en zet deze om in warmte voor je huis en water. De luchtwarmtepomp wordt door veel huishoudens aangeschaft in combinatie met zonnepanelen, zodat je zelfvoorzienend bent. Doordat de buitenwarmte niet altijd 19graden is zal je bij moeten verwarmen en met die rede verbruik je dus flink wat energie. Aangezien de temperatuur flink kan schommelen, schommelt jouw energieverbruik dus ook.

Wat zijn de kosten voor een warmtepomp?

De aardwarmtepomp is een stuk duurder dan de luchtwarmtepomp. Dit komt doordat er een bron aangelegd moet worden doormiddel van een grondboring. Een bron kost al gauw zo’n €5.000,-. Deze kosten komen bovenop de warmtepomp zelf. De warmtepomp an zich kost verschillen niet in prijs, het gaat vooral om de boring en de bron die het duurder maakt.

Een lucht&water warmtepomp koop je vanaf €6.000,-, wanneer je een boiler erbij neemt zit je op zo’n €8.000. Nu lijkt dit mee te vallen, maar wanneer je een zwaardere (meer vermogen) boiler wil zal deze ok duurder zijn.

Wat is de terugverdientijd van beide systemen?

Wanneer je in een nieuwbouwhuis komt te wonen zal je de lucht & water warmtepomp zo tussen de 3 en 8 jaar terugverdienen. Wanneer je je huis gaat verduurzamen of gaat renoveren zal dit wat langer zijn, dank aan zo’n 7 tot 15 jaar en dit is afhankelijk van je isolatie, gasverbruik, maar ook waterverbruik etc.

Zijn beide systemen even betrouwbaar?

Je laat de systemen natuurlijk door professionals aanleggen, dus je mag er vanuit gaan dat de materialen die gebruikt worden van een goede kwaliteit zijn. Wanneer je een warmtebron gaat aanleggen heb je hier wel specifieke kennis voor nodig, dus oriënteer je goed op dit vlak. Beide systemen zijn even betrouwbaar en dus prima met elkaar te vergelijken. Het grootste nadeel van een grond warmtepomp is dat wanneer er iets mis is, ze de grond in moeten en dat is lastiger.

Is er regelmatig onderhoud nodig aan een warmtepomp?

Het is een apparaat wat natuurlijk dagelijks gebruikt wordt. Dus ja, er is onderhoud vereist. Sluit een onderhoudscontract af met een partij die gespecialiseerd is in warmtepompen en zij zullen eens per jaar een check komen doen op het systeem, net zoals bij een CV ketel.

Ik hoop dat ik je een beetje vooruit heb kunnen helpen met het maken van je keuze, denk vooral aan het feit dat je sowieso goed bezig bent, omdat je je huis gaat verduurzamen. De keuze van de warmtepomp zal van het financiële plaatje afhangen en laat je daarom goed adviseren door een deskundige partij.

Succes!