Een keuken koop je niet wekelijks, maandelijks of jaarlijks. Nee het is een serieuze uitgave waar je één keer in de 20 of 30 jaar aan gaat denken. Die keuze maak je dus niet zomaar en hiervoor heb je dan ook een goede voorbereiding nodig. 

Oriëntatieproces

Wanneer je het oriëntatieproces start voor een nieuwe keuken zijn er super veel dingen waar je aan moet denken. 

  • Wat is je warmtebron? 
    • Gas of elektriciteit?
  • Heb je een plattegrond van de ruimte, zodat je deze makkelijk in kan laten tekenen? 
  • Welke apparatuur wil je in je keuken?
    • Denk hierbij ook aan apparatuur die je nu misschien niet gebruikt, maar wel zou willen gaan gebruiken? Of laat je goed adviseren. Ieder merk heeft een experience center wat je kan bezoeken en waar je de apparatuur kan testen. 
  • Ben je een hobbykok of een pro? 
    • Zo kun je een inschatting maken van de ruimtes die je in de kasten nodig hebt voor allerlei keukenapparatuur.
  • Wat is je looproute in de keuken?
    • Hoe loop ik naar de eettafel en kom ik dan langs de borden en het bestek? 

En zo heb ik nog een hele waslijst van zaken die ik tijdens het uitzoeken van onze keuken heb afgevinkt. 

Stijl van de keuken

Het belangrijkste is natuurlijk ook de stijl van je keuken. Wil je een luxe keuken, een landelijk ogende keuken of een moderne keuken? Er zijn ontzettend veel stijlen die bij jou zouden kunnen passen. Zo ben ik vooral gaan kijken naar een keuken die strak is, maar toch warm. Het gaat vaak om het materiaalgebruik wat de keuken de juiste uitstraling geeft. Hout geeft vaak een wat wamere en landelijke uitstraling waar de kleur zwart een modern tintje aan de keuken geeft. 

Al met al zijn het keuzes die je moet maken op basis van voorbeelden die je hebt gezien in een showroom of bij vrienden. Mijn advies is om zoveel mogelijk showrooms te bezoeken, zodat je een goed beeld hebt van wat je wil en dus beter het aankoopproces kan ingaan. 

Kookeiland

Iets wat je in bijna iedere keuken tegenwoordig ziet is een kookeiland. Keukens met kookeiland geven een ruimtelijk gevoel en zorgen voor een intieme sfeer in je keuken. Zo kun je het kookeiland gebruiken voor alleen het koken, maar je kan ook een deel van het eiland als bar laten fungeren, hoe leuk! 

Een kookeiland is ook erg praktisch, zo heb je rondom het eiland veel ruimte voor lades of kasten. Denk wel goed na over de afzuiging, mocht je op het kookeiland gaan koken. Hier heb je verschillende mogelijkheden voor. Je kan de afzuiging in het keukenblad laten verwerken of boven het kookeiland, maar dan heb je wel een iets minder ruimtelijk beeld. Het hoeft niet storend te zijn, maar denk er van tevoren wel over na. 

Keuken tekenen

Wanneer je een idee hebt van de stijl en je hebt een goede leverancier gevonden, dan kun je je keuken in laten tekenen op een plattegrond. Zo kun je diverse opstellingen uit laten werken die bij jullie woonwensen passen. Wanneer je een aantal mogelijkheden laat uitwerken, krijg je ook een beter beeld van wat er in de ruimte past en weet je zeker dat je optimaal gebruik gaat maken van de ruimte. 

Keuken aanschaffen 

En dan als laatste de keuken aanschaffen. De tekeningen zijn gemaakt, je stijl is bekend en ook de apparatuur heb je uitgekozen. Dan kun je naar de onderhandelingstafel. Weet dat er altijd goed te onderhandelen is bij keukenleveranciers en dat ze graag willen verkopen. 

Een keuken is een flinke uitgave, dus stel voor jezelf een budget op waar je je aan moet houden. Er zijn ontzettend veel mooie keukens die een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben, dus ga hier zorgvuldig mee om. 

Ik hoop dat je aan bovenstaande tips iets hebt gehad. Denk er vooral aan dat het uitzoeken van een keuken leuk moet zijn en maak geen overhaaste beslissingen. 

Succes!