Het is een flinke uitgave, je nieuwe keuken. En dan is er natuurlijk ook ontzettend veel mogelijk en er gaat vaak ook nog een flinke verbouwing aan vooraf, niet zomaar een beslissing dus. In dit artikel help ik je hopelijk op weg met de zoektocht naar jouw (betaalbare) droomkeuken.

Inspiratie

Allereerst doe je inspiratie op. Kijk bij vrienden binnen, maak een Pinterest bord voor jezelf aan en loop eens op een vrij moment een keukenzaak binnen. In een keukenzaak staan showroomkeukens opgesteld en daar heb je gelijk de eerste budgettip te pakken! Showroomkeukens kunnen vaak gunstig geprijsd zijn en zorgt dus voor een goede onderhandelingspositie. Het nadeel is wel dat je de keuken in de opstelling koopt die je in de showroom voor je ziet, dus het moet wel passen.

Budget bepalen

Wanneer je weet welke opstelling je wil, een goed beeld hebt bij de materialen die je graag wil laten verwerken in je keuken en een beeld hebt bij de inbouwapparatuur kun je je budget gaan bepalen. Keukens zijn er in allerlei prijsklassen en dus is het belangrijk om je goed te oriënteren. Wil je een keuken op maat, dan ga je met je idee en/of tekening naar een interieurbouwer die voor jou aan de slag gaat, heb je een beperkt budget, dan zijn er ook voldoende betaalbare keukens waaruit je kan kiezen. Het gaat er vooral om dat prijs en wens goed bij elkaar komen.

Afspraak maken

Nadat je een bovenstaande punten hebt doorlopen maak dan een afspraak bij een aantal leveranciers. Je wil je prijs vergelijken en een goed beeld hebben van de kwaliteit van de keuken en de leverancier van de keuken. Neem hier dus de tijd voor en maak geen overhaaste beslissingen, keukenverkopers azen op een snelle deal, dus stay calm 😇. Mijn ervaring is dat deze afspraken veel energie kosten, dus ik adviseer om één afspraak per (vrije) dag te plannen. Het kan natuurlijk zijn dat je hier ontzettend blij van wordt, maak dan vooral meer afspraken op een dag 😃.

De deal maken

Je weet wat je wil, je hebt de prijzen voor je en nu kan het onderhandelen beginnen. Oei…wat ben ik hier slecht in. Ik schakel op dat soort momenten hulp in, omdat je de deal maar één keer kan maken. Ik bereid het dus goed voor en zorg ervoor dat ik weet waarin mijn onderhandelingsruimte zit. Houd vooral in je achterhoofd dat degene tegenover je graag wil verkopen, dus jouw positie is sowieso de beste ☺️. Vaak zit op inbouwapparatuur een goede marge, dus check vooral online de prijzen van tevoren. 

Plaatsen keuken

Die beste prijs heb je geregeld, de keuken is besteld en nu ga je hem laten plaatsen. Vaak zit dit bij de prijs van de keukenleverancier, dus pak dit ook mee in je onderhandeling. Het is wel goed om een klusjesman in te schakelen voor het afwerken van de keuken. Denk aan wat schilderwerk of timmerwerkzaamheden.

Zo…dat waren een aantal stappen die je kan doorlopen voor het aanschaffen van een betaalbare keuken. Op een later moment zal ik jullie ook meenemen in de keuze van onze keuken. Wij laten de keuken op dit moment tekenen en gaan daarna op zoek naar een partij die deze kan gaan bouwen.

Keep you posted! 👩🏻‍🍳