Een warmtepomp is een goede verduurzaming voor je woning, je gebruikt geen gas meer en kan je huis met bodemwarmte verwarmen. Nieuwbouwhuizen hebben tegenwoordig allemaal een warmtepomp, is een eis vanuit de overheid, maar je bestaande woning kun je ook voorzien van een warmtepomp. Je huis moet dan wel goed geïsoleerd zijn, de warmtepomp werkt dan efficiënter.

Wat is het verschil tussen een luchtwarmtepomp en een grondwarmtepomp?

Er zijn 2 verschillende warmtepompen: een luchtwarmtepomp en een grondwarmtepomp. De bron van de luchtwarmtepomp is de buitenlucht en de grondwarmtepomphaalt energie uit open of gesloten waterbron in de grond.

Wat kost een warmtepomp?

Een luchtwarmtepomp is goedkoper. Voor een grondwarmtepomp zijn namelijk grondboringen nodig en moet er diep geboord worden omdat de energie uit de aarde gehaald moet worden. De luchtwarmtepomp zit boven de grond en is dus gemakkelijker te plaatsen. Prijzen lopen uiteen van 5000 euro voor een luchtwarmtepomp tot 20.000 euro voor een grondwarmtepomp.

Waarom een warmtepomp aanschaffen?

Gas gaat compleet vervangen worden en er zal dus een vervanging moeten komen voor je CV. Om je huis te verduurzamen, gas wordt schaarser en dus duurder, is het verstandig om je huis goed te isoleren en over te stappen op een warmtepomp.