Een tuinarchitect schakel je in wanneer je als particulier een tuin wil laten leggen of zakelijk een park of ander landschap wil laten inrichten. Tuinarchitect is een beschermd beroep en dat zorgt ervoor dat alleen tuinarchitecten met een geldig diploma zich ook echt tuinarchitect mogen noemen. Ze staan ook ingeschreven in een register voor tuinarchitecten.

Hoe ziet een ontwerp proces van een tuin er uit?

Een tuinarchitect inventariseert eerst de wensen van de opdrachtgever en gaat vervolgens aan de slag met een voorlopig ontwerp. Hij zorgt ervoor dat je als opdrachtgever door de bomen het bos gaat zien. Zo wordt er een duidelijke indeling gemaakt van je tuin en wordt er al een eerste aanzet voor de beplanting gedaan. Vervolgens volgen er een aantal feedback-rondes, zodat je gezamenlijk het plan gaat finetunen. Uiteindelijk komt er een definitief ontwerp met een beplantingsplan waarin je exact kan zien voor welke beplanting is gekozen. Het mooie aan een tuinarchitect is dat hij met een scherp ook kijkt naar de beplanting, zodat je een heel jaar groen en bloeiende bloemen hebt.

Voorbeeld tuinontwerp: bron Martin Veltkamp

Wat zijn de kosten van een tuinarchitect?

Je kan de kosten per uur of per opdracht afspreken. Per opdracht is het heel divers, maar je kan rekening houden met een uurtarief tussen de 50 en 150 euro. Dit verschilt dus enorm. Wat je ook kan doen is een totaalprijs voor de opdracht afspreken. Zo weet je waar je voor het totale plan aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan. De uiteindelijke aanleg van de tuin staat hier natuurlijk los van.

Genoeg informatie dus om je te oriënteren op een goede tuinarchitect. Het is vooral belangrijk om je eigen budget te bepalen en daarmee ook de tuinarchitect aan het werk te zetten.