Dit proces verschilt heel erg per aanbieder. Zo heb je organisaties die standaard tekeningen hebben liggen waar je zelf aanpassingen in kan doen. denk aan een erker, uitbouw of extra kamer toevoegen. Dit zijn redelijk standaard ontwerpen die je volledig naar eigen wens kan invullen. Voor dit proces hoef je, wanneer je weet wat je wil, niet al te lang uit te trekken. Denk aan ongeveer 1 tot 2 maanden.

Wanneer je een huis door een architect laat tekenen gaat dit meer tijd in beslag nemen. De ervaring die ik heb is dat we meer dan een half jaar zijn bezig geweest met de tekeningen van ons huis, maar we hebben voor dat we deze architect kozen meerdere architecten gesproken die aangaven dat ze 2 tot 5 maanden nodig zouden hebben afhankelijk van de opdracht.

Er zijn verschillende fases. Zo begin je met de ori├źnterende fase waarin jullie wensen worden besproken. Vervolgens kom je in de ontwerpfase en daarna de definitieve ontwerpfase, there’s no way back ­čśâ. Wanneer het ontwerp klaar is gaat de constructeur het overnemen en hij gaat werken aan de technische tekeningen, zodat de constructieberekeningen gemaakt kunnen worden. Dit kan flink wat tijd in beslag nemen, maar tegen die tijd heb je inmiddels al een aannemer ingeschakeld en ben je dus al een heel eind op weg.

Al met al heeft het proces tijd nodig en neem dit ook vooral. Een huis bouw je voor je leven en hier wil je dan ook goed over nadenken. Soms is het ook goed om een ontwerp even weg te leggen en na twee weken weer op te pakken om tot andere inzichten te komen.