Wanneer je je woning gaat slopen, verbouwen of lange tijd gaat verlaten omdat je gaat reizen verbruik je geen gas, water en energie. Bij zowel je energiemaatschappij (Essent, Vattenfall etc.) als bij je waterleverancier (verschilt per regio, bij ons is dat Brabant water) kun je een leegstandscontract aanvragen. Zo betaal je alleen voor de aansluiting en zorg je ervoor dat je niet onnodig een voorschot betaald. Dit geldt ook voor je wateraansluiting en verbruik.

Een leegstandscontract houdt in dat je geen elektriciteit en gas verbruikt of heel minimaal. Je hoeft dan geen of een minimaal voorschot te betalen, alleen de vaste kosten die de energieleverancier rekent. Dit zijn het vastrecht, transportkosten en belastingen. 

Hoe vraag je een leegstandscontract aan?

  • Vergelijk eerst het leegstandstarief per energieleverancier. Vaak zijn de tarieven bij je huidige leverancier het meest gunstig, omdat je daar al een contract hebt lopen.
  • Bel de klantenservice voor een goed advies
    • Zorg dat je alleen je standaard kosten (vastrecht, transportkosten & belastingen) betaalt. Een voorschot is niet nodig, tenzij je wel blijft verwarmen.
  • Sluit een variabel contract af zodat je dit tussentijds kan wijzigen

Voor het afsluiten van een leegstandscontract bij je waterleverancier werkt het iets makkelijker.

  • Geen vergelijk mogelijk (bij ons niet)
  • Bel klantenservice en sluit een contract af op je nieuwe/leegstandsadres af en zorg dat je dit doet voor een minimaal verbruik.

Wat is het leegstandstarief voor water?

Wij betalen nu ongeveer 6 euro per maand, mocht dat te veel zijn, dan krijg je aan het einde van het jaar je voorschot terug. Maar met de bouw van de woning zal wel water verbruikt gaan worden.

Wat is het leegstandstarief voor energie?

Wij betalen nu ongeveer 20 euro per maand voor de energie in onze woning die onbewoond is. Gas hebben we laten afsluiten aangezien we gasloos moeten gaan bouwen in onze gemeente. Het afsluiten van je gasleiding kun je per 1 Maart 2021 kosteloos laten doen door je netbeheerder.

Wat kost het afsluiten van je gasleiding?

Bij onze netbeheerder koste dit voor 1 maart 2021 630 euro inclusief het verwijderen van de leiding. Zoals ik al aangaf wordt dit vanaf 1 maart 2021 door de overheid betaald. In dit artikel van de rijksoverheid lees je wat de eisen zijn voor het in aanmerking komen van deze vergoeding.

Waarom moet je gasloos bouwen?

Binnen onze gemeente krijg je simpelweg geen vergunning op onze plek voor het bouwen van een woning met gasvoorziening. Daarom maken wij gebruik van een warmtepomp in onze woning. Op de site van onze gemeente kun je meer informatie vinden, maar weet dat dit dus per gemeente kan verschillen.

Mocht je nog vragen hebben over mijn ervaringen, laat dat dan gerust weten en stuur mij een bericht via de contactpagina.