Bij het aanvragen van je vergunning bij de gemeente wordt ook gevraagd om een BENG berekening. Het huis wat je gaat bouwen of verbouwen moet voldoen aan een bepaalde BENG norm.BENG is gebaseerd op een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken, de Trias Energetica.

BENG staat overigens voor: Bijna Energie Neutraal Gebouw ūüôā

Het hangt van het type woning af aan welke norm je zal moeten voldoen. Het doel is om uiteindelijk zo energiezuinig mogelijk te leven en dus te bouwen. Met deze deze reden wordt je woning dus goed ge√Įsoleerd, maar dat zorgt er ook voor dat je je woning moet kunnen koelen aangezien het anders te warm kan worden in je woning. Ook hiervoor is een normering afgesproken en deze heet de TOjuli-indicator. Deze normering geeft aan waarmee per gebouw, dus jouw huis, wordt aangegeven hoe groot of klein het risico is op temperatuuroverschrijving in jouw huis.

Voor het berekenen van al deze normen die nodig zijn voor je bouwaanvraag kun je zelf een berekening maken of laten maken. Het toetsen van de BENG-eisen gebeurt sinds 1 januari 2021 met de NTA 8800. Bezoek de website van NEN voor meer informatie en het gratis downloaden van de NTA 8800.

De berekening en inschatting van de hier bovenstaande tabel laat je maken door een bouwkundig adviseur. Er zijn speciale bureaus voor die dit voor je kunnen berekenen.

Mijn advies zou zijn om dit door een bouwkundig adviseur te laten doen samen met je architect. Wanneer het ontwerp namelijk niet voldoet aan de eisen, zullen er aanpassingen aan de tekening van de woning gedaan moeten worden.

De kosten van het laten maken van deze BENG berekening zullen tussen de 400 en 800 euro gaan kosten, maar er zullen meer berekeningen gemaakt moeten worden, dus laat je goed adviseren, zodat je één prijs kan laten maken.

Via onderstaande link vindt je meer informatie over de wetten en regelgeving omtrent de energieprestatie van je nieuwbouwwoning.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/nieuwbouw/energieprestatie-beng/indicatoren