Nu we richting de eindfase gaan van het ontwerp van ons huis, de vergunningen en de eerste kosten heb ik van de week kort teruggeblikt op het hele proces. Voordat je aan het bouwen van een nieuwbouw huis begint weet je eigenlijk ( ik tenminste niet) wat er allemaal op je af gaat komen. Natuurlijk kun je je voorbereiden en inlezen, maar bij ieder proces komen tóch verschillende dingen kijken.

Zo dacht ik dat bij ons plan écht geen architect zou hoeven komen kijken, aan het einde van de rit komt er compleet nieuw huis te staan. BENG normering….sorry…wat? Nooit van gehoord. En zo zijn er ontzettend veel zaken die voorbij zijn gekomen waarvan ik eerder nog nooit gehoord had. Over de BENG normering heb ik deze week een artikel geschreven, puur om voor mijzelf uit te zoeken of ik snap wat er gezegd wordt 🙂 . Via deze link kom je bij het artikel.

De tijd is daarnaast ook ontzettend snel gegaan, waarin we eerst dachten in het voorjaar wel te kunnen gaan bouwen, hoe onrealistisch, stel je continue je verwachtingen bij wanneer je met partijen praat waar je mee samen gaat werken. Je moet nu eenmaal geduld hebben wanneer die ene aannemer voor je aan de slag kan die jij voor ogen hebt, geldt ook voor de architect.

Mijn advies zou zijn om écht de tijd te nemen voor het proces, wanneer je haast hebt maak je snel beslissingen waarvan je laten spijt zou kunnen krijgen. Door nog eens een second opinion te laten doen of toch nog een belletje te doen met een bevriende aannemer ga je echt ontzettend veel winnen. Natuurlijk zie ik ook dat tijd geld is en dat je zo snel mogelijk in die gave nieuwe woonkamer wil zitten met een wijntje, maar het is het echt waard.

Nu zitten we nog midden in ons hele bouwproces en zal ik later de complete tijdlijn eens achter elkaar zetten, zodat je kan zien welke keuzes er op welk moment het beste (volgens mij) gemaakt kunnen worden. Hopelijk helpt dat ook in jouw eventuele proces.

Deze week gaan we naar de schetsen van de tuin kijken en hopen we dat de constructietekeningen definitief zijn. Geen week zonder afspraken :).

Geniet van je week!