Gordijnen: ze zijn er in allerlei soorten en maten. Hierdoor is er voor elk raam, elke stijl en elke ruimte wel een mooi gordijn te vinden. Maar hoe kies je nou de juiste gordijnen? 

Raam type

Het uitgangspunt om gordijnen te kiezen, is het soort raam dat je hebt. Niet elk gordijn past namelijk bij elk raam. Misschien denk je nu dat klassieke gordijnen overal bij passen, omdat ze voor het raam opgehangen worden. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van een dakraam? Een dakraam is scheef, waardoor er speciale raamdecoratie voor nodig is. Je hebt dan bijvoorbeeld dakraam gordijnen nodig. Een dakraam rolgordijn monteer je op het raamkozijn met zijgeleiders, waardoor het perfect past. Let ook bij ramen op deuren, schuifdeuren en draai-/kiepramen op of het gewenste gordijn past.

Verduistering

Als je een gordijnsoort hebt gevonden die bij je raam past, dan is het tijd om over de verduistering na te denken. Een verduisterend gordijn maakt de kamer donker, geeft privacy en heeft ook isolerende eigenschappen. Dit is bijvoorbeeld handig als je enkel glas hebt. Er zijn verduisterende gordijnen in allerlei kleuren en prints te bestellen, waardoor ze er ook nog eens mooi uitzien. Houd je meer van praktisch en strak? Dan is een verduisterend rolgordijn een goede keuze. 

In sommige ruimtes is het niet altijd nodig om een verduisterend gordijn te kiezen. Denk bijvoorbeeld maar aan de keuken, woonkamer of hal. In dit soort ruimtes kun je voor gordijnen kiezen die (semi-)transparant zijn. Deze laten nog wat daglicht binnen, maar geven je wel wat privacy.

Stijl

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met jouw stijl als je nieuwe gordijnen zoekt. De meeste gordijnsoorten zijn in heel veel verschillende materialen, kleuren en prints te bestellen. Hierdoor is er eigenlijk voor elke stijl wel een mooi gordijn te vinden. Als je wat inspiratie wilt opdoen, kun je eens op Pinterest kijken. Zoek daar naar interieurs die met jouw stijl overeenkomen en kijk wat voor gordijnen er hangen. Ook in woonwinkels kun je vaak hoekjes vinden die in een bepaalde stijl zijn ingericht. Als er geen gordijnen hangen, dan kun je altijd even aan de adviseurs in de winkel vragen wat voor soort gordijnen er bij die stijl passen. Een andere manier om inspiratie op te doen, is door goed om je heen te kijken. Let dus goed op als je bij vrienden of familie op bezoek gaat, wat voor gordijnen zij hebben hangen. Ook in restaurants, winkels en kantoren kun je zomaar inspiratie krijgen. Houd je ogen dus goed open!