Een nieuw huis vinden is niet altijd even makkelijk. Soms kan je wel jarenlang op zoek zijn naar het perfecte huis, maar kom je het maar niet tegen. Dan kan het handig zijn om een makelaar in te schakelen. 

Of je nou een makelaar in Amstelveen, een makelaar in Zaandam of juist een makelaar in Eindhoven nodig hebt: een goede makelaar biedt jou hoe dan ook alle hulp die je nodig hebt in de zoektocht naar jouw droomhuis. Wanneer je makelaar een aantal huizen op een rijtje heeft gezet, is het tijd voor de bezichtiging. Maar waar moet je allemaal op letten tijdens deze bezichtiging? Volg dan snel deze tips.

  1. Kijk zelf ook goed rond

Wanneer je een huis gaat bezichtigen, zal je in eerste instantie worden rondgeleid door de verkoopmakelaar. Hij of zij zal je alle kamers laten zien en hier natuurlijk het perfecte verkooppraatje houden. Zorg ervoor dat je ook zelf gaat rondkijken. Wanneer je zelf rondkijkt, let je wat beter op de details, waardoor je bepaalde dingen opvallen die je hiervoor nog niet had gezien. Zoals bijvoorbeeld die lekkage boven de badkamer, of die oude kozijnen die echt aan een opknapbeurt toe zijn. Ga je bij meerdere huizen kijken? Neem al deze punten dan mee, zodat je later nog precies weet wat bij welk huis hoort. 

  1. Ontdek de omgeving

Niet alleen de woning is belangrijk, ook is het belangrijk om te weten in wat voor buurt je komt te wonen. Is het vaak rumoerig op straat, of is het juist een hele rustige wijk? Al dat soort dingen zijn goed om mee te nemen in je beslissing. Schrijf van tevoren op wat je eisen zijn. Wil je bijvoorbeeld dat er perse een supermarkt op 10 minuten fietsen is, of heb je de voorkeur aan andere winkels die je dicht in de buurt wil hebben? Rij dan eens een rondje door de buurt en ga op verkenning uit. Zo kom je erachter of niet alleen het huis, maar ook de omgeving iets voor jou is. 

  1. Stel vragen

Vergeet vooral niet om tijdens je bezichtiging vragen te stellen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde dingen die je heel graag zou willen weten? Dan is dit hét moment om je antwoorden te krijgen. Schrijf de vragen die je hebt van tevoren op. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: 

  • Hoe is de ligging van het huis? Komt er voldoende zonlicht binnen?
  • Werken alle apparaten, zoals de cv-ketel, nog?
  • Is het huis aan verbouwing toe?
  • Zijn er nieuwe waterleidingen nodig?

De verkoper is verplicht om je zo veel mogelijk over het huis te informeren, zodat jij als koper uiteindelijk de juiste afweging kan maken. Vraag dus zo veel je wil!

Heb je goed rondgekeken in de woning zelf en de omgeving? En heb je alle vragen gesteld die je wilde stellen? Dan heb je alles uit je bezichtiging gehaald. Nu nog hopen dat het aan al jouw eisen voldoet!