Het ligt natuurlijk ook voor een groot deel aan het ontwerp van je huis, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten dakbedekking te gebruiken voor je huis.

Dakpannen

Betonnen of keramische dakpannen nemen? Keramische dakpannen zijn de duurste optie, maar wel de meest duurzame. Doordat deze gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals klei, leem en water gaan deze dakpannen makkelijk zo’n 50 jaar mee. Betonnen dakpannen daarentegen zijn stukken goedkoper, maar zullen minder lang mee gaan. Beton is een natuurlijk materiaal wat sneller voor groene aanslag zal zorgen. Tegenwoordig is de betonnen dakpan wel goed te behandelen voordat deze geplaatst wordt, dus hoeven we ons daar iet minder zorgen over te maken.

Plat dak

De materialen die voor een plat dak vaak gebruikt worden zijn bitumen en kunststof. De eerste is het meest duurzame en gaat het langst mee. Het nadeel van een plat dak is dat het best wat onderhoud vergt. Het meerendeel van de daken in Nederland is plat, dit komt vooral door de industrie.

Leistenen dak

Leistenen heb je van kunststof en natuursteen. De eerste is voordeliger, maar gaat minder lang mee. Kunstleien gaan 30-35 jaar mee en natuurleisteen gaat zo’n 75 jaar mee. Het moet natuurlijk bij het type huis passen, maar het is een hele mooie strakke vorm van dakbedekking.

Rieten dak

En als laatste het rieten dak, dit type dak past in het rijtje van de leistenen als het gaat om prijs en heeft regelmatig onderhoud nodig. Afhankelijk van het type riet, denk aan Fries, Pools en Chinees riet, kun je ook de duurzaamheid en de kosten bepalen. Het voordeel van riet is is dat het een goede isolerende werking heeft, het heeft een natuurlijke uitstraling en het is zonwerend. Een rieten dak gaat zo’n 25 jaar mee en moet tussentijds bijgestoken worden.