Ja hoor….daar is ie dan…de paniekaanval πŸ˜…. We zijn op de bouw geweest, hebben in de “woonkamer” gestaan en wat iedereen dus zegt over de fundering is waar: het is te klein. Het is nu goed te zien waar alle ruimtes komen en dan oogt het Γ©cht klein. Alle mensen die wij spreken over het bouwen van een huis waarschuwen je er ook voor, maar toch is het wel even schrikken als je het daadwerkelijk ziet. We moeten er dus op vertrouwen (wat dus niet lukt bij Mark) dat het goed is ingetekend en dat we dus ruimte genoeg hebben straks. Bij een bestaand huis weet je waar je qua ruimte ongeveer aan toe bent en kun je redelijk goed voor jezelf visualiseren hoe de ruimtes er uit komen te zien wanneer je bijvoorbeeld een muur door gaat breken, maar dat is bij nieuwbouw toch net effe anders πŸ™ˆ. Goed, we kunnen niet meer terug, dus zullen ons over moeten geven aan het proces.

Met de wetenschap van nu ben ik wel blij dat we de ruimte allemaal hebben ingetekend, zodat je straks ook met een iets zekerder gevoel meubels kan aanschaffen, dat had ik anders niet aangedurfd.

Afgelopen week ben ik bezig geweest met het sanitair en heb ik bij 2 partijen een afspraak gehad voor de open haard. Dat is ook nog wel een ding. Tegenwoordig moet de open haard, wanneer je op hout gaat stoken, gesloten zijn omdat je in huis een warmte-terugwin-systeem hebt. Ik dacht even een haardje uit te zoeken…..niet dus. Wij kunnen kiezen uit een front haard, een 3 zijdige haard of hoekhaard in bepaalde maten (is afhankelijk van je woonoppervlak, de huizen van nu zijn zo goed geΓ―soleerd dat je haard niet te groot kan zijn, dan moet je met je ramen open gaan stoken omdat het binnen te warm is). Wanneer je een automatische liftdeur wil kan dat alleen bij een front haard en gaaaa zo maar door. Ow en ook nog goed om te weten, de haard kan niet op de grond, want het onderstel zou dan in de grond geplaatst moeten worden en dat kan niet meer ivm de breedplaatvloeren die besteld zijn. Gaat lekker he πŸ˜….

De kosten voor een open haard verschillen niet heel veel van elkaar, je hebt verschillende merken die verschillende achterwanden en systemen (liftdeuren)gebruiken. Daar heb ik vervolgens een keuze in gemaakt. Nu is het nog de haard inpassen in het huis, niet heel interessant, maar er moet een pijp vanuit de fundering naar buiten komen voor de aanvoer van verse lucht voor de open haard, deze wil je niet van binnenuit laten komen. Maandag dus gelijk even bellen met de aannemer, zodat hij daar rekening mee kan houden.

Offertes voor de tuin zijn inmiddels ook aangevraagd en we gaan richting een beslissing voor de verlichting en het sanitair. Discussies zijn er uiteraard deze week ook weer geweest πŸ˜ƒ, dit keer over de onderhandelingen, heerlijk om zo samen te werken, uiteindelijk komen we er iedere keer nog uit, dus daar wordt het project alleen maar beter van ✌🏻.

In de bouwvergadering van afgelopen dinsdag is ook weer een hoop besproken, vooral over de E en W installaties. Best technisch allemaal, maar er moesten een aantal beslissingen genomen worden over het verplaatsen van lichtpunten en leidingen, dan is het toch wel fijn om dat direct te kunnen beslissen. Dan was mijn inbreng van 5 minuten toch nog iets waard van de 1 uur durende bouwvergadering πŸ˜‰. De volgende bouwvergadering is op de bouw! Dat lijkt mij wel leuk omdat iedereen die erbij betrokken is dan ook echt op de bouw aanwezig is.

Aankomende week zijn ze op de bouw nog bezig met het fundering metselwerk en de riolering, volgens de huidige planning. Vooralsnog lopen we op schema, ik hoop dat we dat ook zo kunnen houden 🀞🏻.