Natuurlijk kan je dat zelf. Ik denk dat dat voor alle fases in een bouwproces geldt, je kan het zelf, maar de vraag is of je deze kosten wil maken en budget wil spenderen aan experts die al 100 tekeningen hebben gemaakt of dat je zelf wil gaan aanklooien met het risico dat je achteraf bedenkt, dit had ik graag anders gewild. Daarentegen kun je natuurlijk ook ontzettend veel voorwerk doen en plannen opvragen bij vrienden, familie en aannemers. Dus het is zeker niet zo dat je het niet zelf kan, wel zou ik je aanraden om zoveel mogelijk voorbeelden te verzamelen.

Waar je op moet letten bij het (laten) maken van een lichtplan zijn de volgende zaken:

  • Start op tijd
    • Wanneer je op tijd start met het maken van een lichtplan kan de aannemer alle inbouwspots en plaatsingen van lichtpunten nog meenemen in zijn begroting. Meerwerk is iets waar veel mensen richting het einde van het bouwproces over vallen en dat wil je voorkomen.
  • Vraag voorbeelden op
    • 2 Zien meer dan 1, dus ga op onderzoek uit en verzamel zoveel mogelijk lichtplannen. Ga ook het gesprek aan met mensen die al eens een huis gebouwd hebben, I know een open deur, maar dit gaat je echt helpen. Zij hebben waarschijnlijk (for sure ;)) fouten gemaakt die jij kan voorkomen.
  • Maak een goede plattegrond
    • Je plattegrond moet natuurlijk definitief zijn, hierop ga je je lichtpunten intekenen. Zorg ervoor dat je hier ook je meubels en andere objecten intekent waarbij verlichting nodig is.
  • Verdeel de verlichting in groepen
    • Basis verlichting: dit zorgt voor de algemene verlichting in je huis, denk aan spots die je kan dimmen in alle ruimtes.
    • Functionele verlichting: Het woord zegt het al, dit licht is functioneel. Denk aan licht boven de eettafel en je leeslamp bij je relaxfauteuil.
    • Accentverlichting: Hiermee ga je jouw pareltjes mee uitlichten. Denk aan dat mooie kunstwerk van je dochter 😉 of die gave vaas in de hal.
    • Sfeerverlichting: Hiermee zou ik mijn huis het liefst vol zetten, mooie lampen, exclusieve armaturen die je echt als eyecatcher gaat gebruiken en dus eigenlijk geen functie hebben naast het super mooi zijn en nog net binnen je budget passen.

En nu….aan de slag!

Stap 1: Geef in cirkels of vlekken aan op je plattegrond waar je je verlichting nodig hebt. Bijvoorbeeld waar je je boek leest op de bank of waar je licht nodig hebt boven je eettafel.

Stap 2: Start met de basisverlichting. Teken deze in doormiddel van punten in het plafond.

Stap 3: Plaats je sfeerverlichting in de plattegrond door deze aan te geven met een ander symbool en geef ook het bereik aan van deze verlichting. Je kan de vlek eromheen zo groot of zo klein maken als je wil en zo zorg je dat dit niet in het functionele licht komt. Bekijk ook of je hier extra stekkerdozen of aansluitpunten voor nodig hebt.

Stap 4: Teken de functionele verlichting in en bekijk of je deze kan combineren met de sfeerverlichting.

Stap 5: Het leukste gedeelte! De armaturen uitzoeken, deze kun je ook als bijlage aan het plan toevoegen. Ik heb hier vooral Pinterest voor gebruikt, maar ook heel veel magazines en andere resources. Let hierbij goed om dat het één geheel gaat worden per groep, zodat het geen kermis gaat worden.

Het uiteindelijke lichtplan ga je met je aannemer bespreken, zodat hij de lichtpunten mee kan nemen in zijn kostenberaming. Let erop dat je voor LED verlichting andere wattage nodig hebt dan overige verlichting. Een elektricien kan je hier alles over vertellen :).

Heel veel succes en mocht je hulp of een voorbeeld nodig hebben, laat het mij weten!