Oei…dat is een gevaarlijke vraag en die heb ik al meerdere keren gesteld gekregen. Dat varieert natuurlijk enorm en hangt af van je wens. De prijs van een interieurarchitect wordt bepaald door zijn of haar bekendheid, is mijn ervaring, maar er zit ook wel degelijk verschil in werkwijze.

Wanneer je offertes gaat opvragen gaat iedereen je zeggen dat het niet in te schatten is, maar dat is voor niemand. Prijzen kunnen ze afgeven per vierkante meter (denk aan 100 tot 300 euro per vierkante meter) en dat hangt ook sterk af van je smaak en wens. Hou sowieso rekening met een uurtarief van ongeveer 100 euro per uur en let erop, dit is gemiddeld! Nu zou ik adviseren om een fixed prijs af te spreken, want dit gaat sowieso uit de “klauwen” lopen. Je bouwt je droomhuis, je wil dat alles perfect is en denkt later … doe nog maar een extra feedbackronde, want dit kunnen we maar één keer doen.

Daarnaast werken (de meeste) interieurarchitecten in fases en worden de kosten ook per verdieping of ruimte bepaald. Je zou er dus voor kunnen kiezen om bepaalde ruimtes of verdieping te laten vallen. Belangrijke ruimtes die ik zeker mee zou nemen zijn keuken, woonkamer en badkamer(s) aangezien je daar echt het verschil kan zien in professionele aanpak.

Ook een interieurarchitect werkt in fases:

 • Intakegesprek
  • Hierin maak je kennis en geef je je pakket van eisen aan. Daarnaast kun je de opdracht geven voor de exacte ruimtes of je laat eerst een offerte maken, zodat je weet wat de kosten per ruimte zijn, zodat je kan gaan strepen mits je budget toereikend is.
 • Voorlopig ontwerp (VO)
  • Hierin krijg je een presentatie met de digitale plattegronden en de schetsontwerpen waar de ruimtes zijn ingetekend inclusief een opzet van de meubels. Meestal krijg je een aantal versies, afhankelijk van de prijs. Ook een moodboard en een concept waarin de kleuren en materialen te zien zijn behoort tot de opties van een voorlopig ontwerp. Je zou kunnen zeggen dat de tekeningen voor 75% overeen zouden moeten komen met jullie wensen.
 • Definitief ontwerp (DO)
  • Hierin krijg je het complete ontwerp van de door jullie gevraagde ruimtes opgeleverd inclusief: kleuren, materialen & afwerkstaat, maar ook meubelmaatwerk, meubels, raambekleding, styling, deuren, beslag, sanitair etc. Ook hierin kun je keuzes maken. (bijvoorbeeld: wel of geen meubels meenemen)
 • Uitvoering
  • Uiteindelijk zorgt de interieurarchitect samen met een projectmanager er voor dat alles uitgevoerd gaat worden. Denk aan contact met de interieurbouwer, planning keuken, bestellen meubels, inkoop sanitair en ga zo maar door. Dit is vaak op nacalculatie en hier kun je ook in bekijken wat je zelf wil doen, alleen een advies wil hebben of volledig ontzorgd wil worden.

Wat de kosten zijn van een interieurarchitect hangt dus echt af van wat je er aan uit wil geven. Je kan wel zoeken in bepaalde segmenten. Hieronder een aantal suggesties die ik tijdens mijn oriëntatieproces ben tegen gekomen:

Grand & Johnson

Grand & Johnson

Kabaz

Kabaz

Clairz

Clairz

Maaike van Diemen

Maaike van Diemen