Een aannemer maakt op basis van een bestekboek een kostenberekening. De meeste aannemers werken met een open begroting. Zo kun je exact zien wat de diensten en materialen kosten. Iedereen moet wat verdienen, de aannemer ook. Hij rekent een winstmarge aan het einde van de totale offerte. Je moet hierbij rekening houden met ongeveer 3% van de totale bouwsom. Uiteraard is dat onderhandelbaar, maar dat is afhankelijk van de drukte bij de aannemer.

Waar kun je op besparen?

  • Zelf offertes opvragen bij onderaannemers (stukadoor, schilder etc.) Dit zorgt er wel voor dat jij ook de coördinatie moet regelen.
  • Zelf slopen of bouwklaar maken en materiaal afvoeren
  • Vergelijken. Inkopper natuurlijk, maar dat gaat ervoor zorgen dat je de beste prijs gaat krijgen. Let wel op de kwaliteit, goedkoop kan ook duurkoop worden.

Wat is het uurtarief van een bouwvakker?

Het uurtarief voor de uit te voeren werkzaamheden op de bouw liggen tussen de 35 en 50 euro per uur.

Wanneer heb je een aannemer nodig?

Wanneer de omgevingsvergunning is verleend kun je contact op gaan nemen met een aannemer. Natuurlijk kun je in een vroeger stadium al gaan oriënteren, maar de aannemer gaat je pas inplannen wanneer er een handtekening onder de offerte staat. Je zal er dus niet heel veel tijd mee winnen.

Wat is meerwerk?

Meerwerk is extra werk wat buiten de offerte om moet worden uitgevoerd. Het is dus ontzettend belangrijk om de offerte zo volledig mogelijk te laten maken, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Hierbij helpt een duidelijk bestekboek waarin alle bouwwerkzaamheden worden omschreven.

Heb je iets aan bovenstaand artikel gehad? Mooi! Er zijn nog meer nuttige artikelen die je verder kunnen helpen in het bouwproces. Lees bijvoorbeeld: Wat kost het slopen van een woning?