Ze zeggen dat je 2 keer in je leven een huis moet bouwen. De eerste keer bega je een aantal fouten of loop je tegen zaken aan in het bouwproces wat je die tweede keer anders zou doen. Klinkt luxe 2 keer bouwen, maar het is ook wel pittig en kostbaar, mits je veel zelf kan doen of een vriendengroep hebt die je kunnen helpen.

Je kunt een huis al vanaf 200.000euro laten bouwen. Er zijn standaard tekeningen die je kan gebruiken of je kan samen met de aannemer een tekening maken. Je kan natuurlijk ook naar een architect gaan, maar reken er dan op dat je duurder uit gaat zijn. Wat een architect allemaal doet lees je in dit artikel. Prijzen kunnen natuurlijk oneindig stijgen en dat heeft te maken met diverse factoren:

  • Keuze architect
  • Keuze materialen
  • Grootte woning
  • Afwerkstaat van de woning
  • Keuze aannemer

Naast het tekenen van een huis komt natuurlijk ook de sloop van het bestaande pand, tenzij je een leeg kavel koopt. Wanneer je een huis gaat slopen, vraag dan diverse offertes op en let op het meerwerk. Het kan je echt heel veel geld opleveren.

Vervolgens komt de bouw van jullie woning. Je ontkomt er, normaal gesproken, niet aan om een aannemer in te schakelen. De aannemer zal alles regelen op de bouwplaats en dat heb je toch echt wel nodig. Een aannemer werkt met diverse onderaannemers, denk aan timmermannen, elektriciens, stukadoors en schilders. Wanneer je zelf de touwtjes in handen neemt kun je ook deze prijzen uitonderhandelen, maar reken er dan wel op dat je ook de coördinatie op je zal moeten nemen.

Als laatste kun je natuurlijk ook de afbouw doen samen met vrienden. Er zijn veel vriendengroepen die bij elkaar helpen met het bouwen en/of afbouwen van de woning. Je zou je woning dan casco kunnen laten bouwen door je aannemer en vervolgens zelf kunnen afmaken. Wat casco exact inhoudt lees je in dit artikel.

Wat zijn de kosten per m3?

De kosten per m3 liggen tussen de 300 en 800 euro per m3. Deze prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren waaronder de grootte van de woning en andere zaken die ik hierboven al benoemd heb.

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp? Stuur mij dan gerust een bericht via de contactpagina.