Het slopen van een woning kost uiteraard geld. Je kan dit het beste uitbesteden aangezien je hier professioneel materiaal voor moet gebruiken, het gevaarlijk werk is en het puin & asbest moet afvoeren. Daarnaast is het een stuk sneller wanneer je dit door een externe partij laat doen, maar dat moet natuurlijk wel in je budget passen.

Beïnvloeding van de prijs:

  • Complexiteit opdracht
  • Asbestverwijdering
  • Afvoer materiaal bij gemeente of bij slooppartij
  • Certificering die nodig is

Daarnaast is het zo dat de prijzen ontzettend van elkaar verschillen. Dit kan te maken hebben met de omvang van de opdracht, maar natuurlijk ook de tarieven die per partij verschillen. Voldoende reden dus om je goed te oriënteren en meerdere offertes op te vragen.

Kosten voor het slopen van een woning kunnen dus enorm verschillen. Je kan voor een vrijstaande woning al snel tussen de 10.000 en 20.000 euro kwijt zijn, inclusief asbestverwijdering.

Asbestrapport

Wanneer je een offerte voor het slopen van je woning aanvraagt zal er ook een asbestrapport aan toegevoegd moeten worden. Voor alle huizen die vóór 1994 zijn gebouwd is dit aan te raden. Zo kan de partij die een prijs moet maken ook deze werkzaamheden goed inschatten. Mocht je dit niet doen en er komt tijdens de sloopwerkzaamheden controle vanuit de gemeente en er wordt asbest geconstateerd, dan kun je de sloop stil leggen en een boete verwachten.

Een asbestinventariesatierapport kun je bij specialistische partijen op laten maken, dit is uiteraard tegen betaling. Ze moeten namelijk de woning inspecteren en diverse monsters afnemen. Kosten voor een asbestinventarisatierapport liggen tussen de 400 en 800 euro afhankelijk van de grootte van de woning.

Sloopmelding

Wanneer je een woning gaat slopen moet je een sloopmelding moeten doen bij de gemeente. Vervolgens zul je 5 werkdagen moeten wachten op akkoord en vervolgens kun je aan de slag. Kosten voor een sloopmelding zijn er niet, voor de omgevingsvergunning voor de bouw van een woning wel. Dit is een percentage voor de bouwsom. In het artikel wat ik heb geschreven over vergunningen lees je meer.