Wanneer er meer dan 35M2 asbest in je woning zit en je gaat dit verwijderen moet je dit melden. Binnen onze gemeente gaat dit samen met de sloopmelding in het omgevingsloket van de gemeente. Dit kun je online invullen.

  • Wat houdt een asbestinventarisatierapport in?

In het rapport staan alle vormen van asbest die aangetroffen zijn in de woning. Voordat je dit rapport krijgt zal er een inventarisatie gedaan worden. De partij die deze inventarisatie zal doen gaat tijdens deze inventarisatie boringen doen in de woning en nemen ook monsters af om te bepalen of er op deze plekken asbest zit. Neem bijvoorbeeld de fundering, kozijnen, maar ook zullen er dakdelen losgemaakt worden om dit te kunnen beoordelen. Er zal dus het een en ander “gesloopt” worden in je woning.

  • Wat zijn de kosten van een asbestinventarisatierapport?

Hou rekening met een prijs tussen de 400 en 700 euro. Het is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de woning. Vraag hiervoor ook verschillende offertes op.

  • Is een asbestinventarisatie verplicht?

Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden te plaatsen. Je hoeft dus het asbest niet te verwijderen, maar reken er maar op dat er de komende jaren scherper gekeken gaat worden naar het verbouwen van woningen waar asbest in zit. Het is sowieso goed om asbest te verwijderen voor je eigen woonruimte.

  • Wat kost het verwijderen van asbest?

Hiervoor moet je een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Op de website van www.ascert.nl staan bedrijven met de juiste certificeringen. Je zou ook de partij die je woning of schuur gaat slopen kunnen vragen om een bedrijf in te schakelen. De kosten kunnen flink oplopen en verschillen enorm per aanbieder. Hou rekening met zo’n 30euro per m2.

Start van het verwijderen van asbest bij onze woning.