De maand maart staat in het teken van keuzes maken. Afgelopen vrijdag hebben we een afspraak gehad met de architect waarin we een overzicht hebben ontvangen van de aan de materialen willen laten meenemen in het plan, denk aan type deuren, vloerafwerking, sanitair etc. Zaterdag hebben we hier de eerste afspraken gehad en dit bleken niet de afspraken die we voor nú al hadden moeten maken.

De eerste afspraak die ik heb kunnen plannen was bij de haardenleverancier. Daar aangekomen werden er flink wat vragen op ons “afgevuurd”. Type ventilatie in het huis, bouwgrond (klei, zand etc). Vragen waarop wij op dat moment geen antwoord hadden, tipje, bereid dit dus voor :).

Uiteindelijk kwam het er bij ons op neer dat wij een gesloten haard geadviseerd kregen die maximaal 11KW zou kunnen stoken. Dit heeft te maken met de ventilatie en isolatie van het huis. Er bleef dus niet veel over en ik had uiteraard wel een mooie selectie gemaakt die niet aan deze eisen zou voldoen. Open stoken is namelijk niet aan te raden binnen een warmte-terugwin-systeem en daar worden tegenwoordig de meeste huizen mee gebouwd.

De gesloten haard kan natuurlijk wel open, maar de glasplaat zorgt ervoor dat de warmte en koude lucht op zijn plaats blijft. Daarnaast kan de haard ook niet heel groot zijn aangezien deze dan teveel warmte af gaat geven. Merken die bij ons in de smaak vielen en dus ook mogelijk waren zijn STUV en Metalfire. STUV is een gangbaar en betaalbaar merk, Metalfire daarentegen is een designmerk welke samenwerkingen heeft met Remy Meijers. We hebben alle informatie mee genomen en gaan ons nu richten op de ombouw van de haard, hij zal iets van de grond gaan komen en wellicht dat we deze rand doortrekken naar de hoek waar de TV komt te staan, zodat deze daarop geplaatst kan worden.

Vervolgens zijn we naar een vloerleverancier gegaan, hij was nog bezig met zijn showroom, dus we hebben in de woonkamer de opties doorgesproken. Hier waren we duidelijk te vroeg voor en dit is een stap die ik beter zelf had kunnen ondernemen. De keuze van het type vloer had ik al gemaakt, we weten nu wat de dikte gaat worden, maar dat hadden we ook zeker in een later stadium kunnen doen. Dit was dus een oriënterend gesprek en we zullen aan het einde van het jaar terug gaan voor een vervolggesprek.

We hebben een indicatie gegeven voor de benedenverdieping en bovenverdieping. We hebben hierin ook de trap mee laten nemen. Aangezien we een houten vloer willen is dit wel prijzig, denk aan ongeveer 120euro M2, maar dan hebben we wel een hele duurzame oplossing die we perfect willen laten afwerken. De vloer komt namelijk ook in de keuken te liggen, dus moet tegen een stootje kunnen en daarnaast hebben we een lagere woonkamer in laten tekenen wat ook extra werk zal gaan zijn. Ook willen we een mooie bies aan de randen laten meenemen. Het is wel duidelijk dat de prijzen goed onderhandelbaar zijn wanneer je meer vierkante meters af wil nemen. Denk er dus goed over na wat je allemaal bij één partij neer kan leggen, dat kan in je voordeel werken.

We hebben dus nog geen keuzes kunnen maken en zullen nu vooral gas moeten geven op het lichtplan en het sanitair. Deze posten moeten sowieso meegenomen worden in het bestek. Aanstaande vrijdag hebben we een afspraak voor het lichtplan en zaterdag gaan we naar een partij welke zowel de keuken als het sanitair zou kunnen doen. Doel is om een beeld te krijgen van de keuze en prijzen in sanitair en de tegels die we in deze ruimtes willen gaan gebruiken (toilet hal, badkamers eerste verdieping en keuken).

We hebben ons voorgenomen om in de maand maart zoveel mogelijk keuzes te gaan maken om deze lijst zo compleet mogelijk te maken. De komende weken zullen de updates vooral hier over gaan. De architect is op dit moment samen met de constructeur bezig met de constructietekeningen. Als laatste gaan we deze week ook in onderhandeling met de partijen die ons pand gaan slopen.

Ik werk nog 1,5 week en ga dan met verlof. In deze periode zal ik meer gaan schrijven aangezien we dan ook veel meer keuzes gaan maken. Leuk om te doen en ook leuk om te lezen :).

Mooie week!

Groeten,
Renske