De weken vliegen voorbij, inmiddels zitten we alweer bijna in weer 3 van het nieuwe jaar 2021, ben ik 27,5 week zwanger, zitten we volop in de coronacrisis en zijn we een heel eind met de tekeningen van ons droomhuis. Waar we ons vorige week zorgen maakte over de eerste verdieping, maken we ons nu wat meer zorgen over de bijkeuken. Je hoort het al, je zorgen verplaatsen per week, maar het mooie is dat overal een oplossing voor gevonden is en dat is nu juist de meerwaarde van een architect. Hij denkt mee, geeft opties en weet aan welke knoppen hij moet draaien om uiteindelijk op het perfecte plaatje uit te komen. 

We hebben op de eerste verdieping gekozen voor twee badkamers, dat had niet onze voorkeur, maar door er met vrienden en familie over te praten en de architect mee te laten denken,  hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt om dus toch voor twee badkamers te gaan. We zitten op dit moment in een hele andere fase in ons leven, zijn al blij met een dubbele wasbak, want daar irriteren we ons aan en dachten daar in eerste instantie dus anders over. Door de beslissing een paar weken te laten liggen en er tijd voor te nemen, nemen we nu een weloverwogen besluit en dat voelt goed. 

Wat ik in mijn vorige blog ook al omschreef, soms denk je dat het allemaal te langzaam gaat, maar dat is goed, want de keuzes die je maakt zijn niet zomaar keuzes, je gaat er voor de rest van je leven een hoop plezier aan beleven en het is dus te belangrijk om daar te snel aan voorbij te gaan. 

Nu het ontwerp de goede kant op gaat zijn wij ook druk bezig met de vervolgstappen. We zijn contacten aan het leggen met partijen die een bodemonderzoek kunnen doen, reken erop dat dit minimaal 4 weken gaat duren. We zoeken naar een partij die het asbest wat in het huis zit gaat verwijderen en dit eventueel kan combineren met de sloop van (een deel) van de woning. 

Daarnaast zijn we ons aan het oriënteren op de mogelijkheden die er zijn voor de aanschaf van een warmtepomp. Er moet bij ons in de gemeente gasloos gebouw worden. Let op je gasleiding wordt zonder kosten afgesloten vanaf 1 maart 2021, hier is een nieuwe subsidieregeling voor. 

Voor de overige energie die we nodig hebben voor het huis heb ik onze energieleverancier benadert en zij hebben een leegstandscontract opgesteld waarin je maar minimale kosten hebt tot de bouw van het huis. Tijdens de bouw kun je dit ook aanhouden aangezien ze maar minimale energie gaan gebruiken. Dat geldt overigens ook voor je wateraansluiting. Onze leverancier is Brabant Water, zij geven aan dat een afname van 5m3 meer dan voldoende is, ook tijdens de bouw en dat scheelt echt in de kosten, dit loopt maandelijks door. 

De keuze voor de lucht/water warmtepomp of de grondwater-warmtepomp hebben we nog niet gemaakt. De grondwater-warmtepomp is duurder, maar duurzamer dan de lucht/water warmtepomp, maar de voordelen en de kosten wegen op dit moment nog niet op tegen een lucht/water warmtepomp. Ik zal hier later wat uitgebreider over gaan schrijven aangezien ik er nu nog te weinig informatie over heb en we dus ook nog geen keuze in gemaakt hebben. 

Deze week hebben we afspraken gemaakt met tuinarchitecten, in week 4 hebben we een afspraak staan met 2 partijen. We hebben hier eerst goed voorwerk voor gedaan. Wat vinden, wij mooi, wie kennen we vanuit projecten die ons aanspreken en waar heeft de architect ervaring mee. We hadden een flinke lijst, maar gaan met 2 partijen praten. De rede dat zij al vroeg bij het proces betrokken worden is vooral de aansluiting die je vanuit het huis met de voor en achtertuin wil hebben. We hebben een veranda laten intekenen, maar is dit wel een logische plaats, hoe gaan we om met de terrassen daaromheen en dat doen we met een oprit. Genoeg vragen waar een tuinarchitect ons goed mee op weg kan helpen. 

Voor deze week staat de 3D tekening op de planning, we gaan hier as vrijdag een sneak preview van krijgen. Kijk er heel erg naar uit, want dan begint het ook tastbaarder te worden. 

Have a nice week 🙂

Groeten, 

Renske