Onderhandelen, ik ben er niet goed in, gelukkig ken ik iemand die daar beter in is 🙂 en dat is gelukkig degene waarmee ik dit project ben begonnen! Wanneer de tekeningen van de architect of degene die deze voor je heeft gemaakt klaar zijn begint een volgende fase, kosten voor de bouw berekenen. Hier zitten wij nu middenin. We zijn al in een vroeger stadium aannemers gaan benaderen, zodat ze wisten dat ons project er aan zat te komen. We hebben een short list van 3 aannemers gemaakt. Waar we op gelet hebben?

  • Kwaliteit
  • Referenties
  • Regionaal

Aannemers zijn moeilijk te vergelijken, maar waar je op kan letten is het werk wat ze gemaakt hebben en dan komt erbij dat je in een dorp als Dongen natuurlijk de ervaringen hebt van familie, vrienden en kennissen. Je zou ook via werkspot naar een aannemer kunnen zoeken, daar heb ik geen ervaringen mee. Zorg er in elk geval voor dat je een erkende aannemer aanschrijft voor je traject.

Waarom wij langer over het voortraject hebben gedaan is omdat wij het bestekboek zo volledig mogelijk wilde hebben. We hebben het type vloer, tegel en onder andere schilderwerk ook mee laten nemen in de offerte, zodat wij een zo compleet mogelijk beeld hebben van de kosten en dat we zo min mogelijk meerwerk aan het einde van de rit krijgen (hopelijk). Dit zorgt ervoor dat je meer tijd kwijt bent in het voortraject, je wil de aannemer namelijk zo volledig mogelijk briefen (dmv bestekboek) en daarvoor moet je dus veel keuzes maken en die zijn verdomde lastig. Weet jij welke plint je in je nieuwe huis wil, kraan uit de muur of vast aan de wasbak of welke tegel je in de hal wil? We hebben het allemaal op voorhand uit moeten (laten) zoeken. We hopen, dit zal ik aan het einde van de rit met jullie delen, of dit uiteindelijk ook écht tijd én geld gescheeld heeft.

Waar moet je op letten bij de offerte van de aannemer?

Als je het mij vraagt laat je de offerte altijd checken door iemand die er verstand van heeft, dat ben ik dus niet ;). Zo kun je snel filteren of er gekke dingen in zitten. Zo hoef je mij niet te vragen met welk type/merk kozijn er in het huis zou moeten, dat vraag ik graag even na, want hier kan natuurlijk veel verschil in prijs en kwaliteit in zitten. In ons geval doet de architect dit, hij heeft ook het bestekboek gemaakt. De ene aannemer kan kozijn “x” voorstellen en de ander kozijn “y” waardoor er prijsverschil is en je wil wel zo goed mogelijk vergelijken. In ons bestekboek staat ook het exacte type kozijn (om een voorbeeld te geven) en zo vergelijk je appels met appels.

Hoe lang duurt een offerte?

Dit is afhankelijk van je project, maar bij ons hebben we een deadline na 4 weken gesteld. Bij ons spelen er meerdere dingen mee, zoals de bouwvak die er aan zit te komen, bouwmaterialen die duurder en duurder worden en natuurlijk de start (zsm svp:)).

Al met al zijn we nu dus aan het wachten op de offertes van de aannemers en de vergunning vanuit de gemeente. Hamertje tik of handje klap, we hopen dat we snel vooruit kunnen en kunnen gaan plannen.

Keep you posted en ow ja geniet van de zon….wat een weertje hé!

P.s. We zijn een weekje weg geweest, dus ik heb geen foto’s kunnen maken van ons huis, ik kan je gerust stellen, het staat er nog steeds hetzelfde bij.